Wij leerden Jan-Berend Stuut kennen tijdens het vooronderzoek voor onze theatervoorstelling OASE (2016 – 2017), over de natuurkunde van zand. We raakten niet alleen gefascineerd door Stuuts onderzoeksinstelling en -verhalen, maar ook door zijn bevlogen persoonlijkheid. Een en ander leidde ertoe dat zijn wetenschappelijk onderzoek een prominente plek in onze toenmalige voorstelling kreeg.

Een van de hoogtepunten van de  OASE–toernee vormde een optreden in de Oceaanzaal van het NIOZ-Texel, inclusief een aansluitend interview met Jan-Berend Stuut. Na afloop van de voorstellingenreeks zijn we, min of meer als vanzelf, met elkaar in contact gebleven en maakte we in nauwe samenwerking Zandspel, een wandel-hoorspel voor de SEA Kunstroute 2019.

Dr. Jan-Berend Stuut is marien geoloog en sedimentoloog. Hij is verbonden aan de afdeling Ocean Systems, van het Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee en Universiteit Utrecht (NIOZ-Texel). Zijn wetenschappelijke interesse richt zich vooral op de vele relaties tussen woestijnstof en het klimaat.

Een van zijn meest spraakmakende onderzoeksprojecten betreft het woestijnstof dat jaarlijks vanuit de westelijke Sahara over de Atlantische Oceaan richting de Caraïben waait. In totaal gaat het om een slordige 180 miljoen ton woestijnstof per jaar. Onlangs baarde hij — samen met enkele naaste collega’s — wereldwijd opzien met de ontdekking dat ‘reusachtige stofkorrels’ (> 75 μm) een loopje nemen met de wetten van de zwaartekracht en meer dan 4.000 kilometer over de oceaan kunnen vliegen. ‘Het mysterieuze transport van reuze stofdeeltjes over grote afstanden’.